sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Uusi uljas uskonto

Kolumnisti Reino Hämeenniemi vertasi (LK 30.6) uuden ilmastouskonnon kieltämistä holokaustiin.  Ajatuksen hän nappasi paljon ilmastonmuutoksesta kirjoittaneelta arkkitehdiltä Pasi Toiviaiselta.  Toiviaista voisikin verrata tämän uuden uskonnon ylipappiin, jonka oraakkelina toimii ilmatieteenlaitos tietokoneineen.  Kun maapallon ilmasto ei ole lämmennyt kohta kahteenkymmeneen vuoteen, vaikka hiilidioksidi on noussut  samaan aikaan lähes kymmenen prosenttia , niin kyse on todellakin uskonnosta eikä tieteestä.  Kun ilmasto nyt todistettavasti on lopettanut lämpenemisen vastoin kaikkia ennusteita, niin syitä sille on kaivettu mitä naurettavimmista paikoista.  Huvittavin meriselitys on toistaiseksi lämpöjen katoaminen valtamerten syvyyksiin. 
Kun jäätiköt navoilla jatkavat kasvuaan vastoin kaikkia ennusteita eivätkä äärisäätkään ole tilastollisesti lisääntyneet, vaan vähentyneet, alkavat eväät uuden uskonnon oraakkeleilla olla vähissä.  Uusin teoria onkin, että lämpötila on huono mittari ihmisen aiheuttamalle ilmastonmuutokselle.  Parempi ja luotettavampi mittari onkin nyt kuulemma merenpinnan nousu.  Siinä sitä ilmatieteen laitoksella onkin tietokoneineen miettimistä, että kuinka paljon maailman joet kuskaavat lietettä meriin.  Mutta toisaalta vastahan kyseisen loitoksen apulaisjohta Alestalo kertoi meille, että tiede on ratkaissut kaiken, nyt on poliitikkojen aika toimia, joten tuokin pikkujuttu ratkennee tuossa tuokiossa, kunhan määrärahoja sopivasti lisätään.

Kaiken kaikkiaan kolumnisti Hämeenniemi on kirjoituksessaan oikeassa yhdessä ainoassa asiassa: ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta on tullut tosiaan uskonto. Väärässä hän  on siinä, että tämän uuden uskonnon kannattajia jotenkin vainottaisiin.  Kyllä ne vainoajat löytyvät sieltä uuden uskonnon puolelta.  Kirkosta jokainen voi nykyään erota halutessaan, mutta tämän uuden uskonnon kymmenykset revitään meidän kaikkien selkänahasta kohonneena energian hintana.  

PS.  Kirjoitn tämän jutun vastineeksi Lapin Kansan kolumnistille Reino Hämeenniemelle, joka tyypillisen toimittajan tapaan uskoo sokeasti ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen kohtalokkuuteen. No, kukaanhan ei sinänsä kiellä ihmisen vaikutusta ilmastoon.  Kyse onkin enemmän siitä, että missä määrin ja miten ihminen siihen vaikuttaa. Nykyisten tietojen valossa näyttää siltä, että ihmisen osuutta on suuresti liioiteltu joko poliittisista syistä tai sitten omaa etua tavoitellen määrärahojen ja julkisuuden muodossa.

Törkeäksi homma menee siinä vaiheessa, kun ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen vakavuutta epäilevät leimataan juutalaisia polttouuneihin työntäviksi natseiksi. Tuo syytös kun menee täysin väärinpäin.  Vähänkään skeptisiltä tutkijoilta on evätty apurahat ja heidät on muutenkin julkisuudessa lytätty käymällä käsiksi heidän persoonaansa eikä eikä heidän väitteisiinsä.  Se on sinänsä ymmärrettävää, alkavathan ihmisperäisen ilmastonmuutoksen puolesta puhuvat todisteet olla aika heikoilla kantimilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti